Låna e-böcker till androidenheter

På den här sidan lär du dig hur du gör för att låna e-böcker till din Android-enhet när du inte kan använda Biblio. För att läsa om Biblio, klicka här.

Skapa Adobe-ID och ladda ner app

För att kunna ladda ner e-böcker måste du först ha skapat ett Adobe-ID. Första gången du använder ett läsprogram ska du auktorisera det med ditt Adobe-ID och det lösenord som du har valt. Du måste vara 13 år eller äldre för att kunna skapa ett konto hos Adobe.

Skapa ett Adobe-ID

För att kunna ladda ner e-böcker till din Android laddar du ner gratisappen Aldiko från Google Play. Innan du kan börja ladda ner e-böcker måste du auktorisera Aldiko med ditt Adobe-ID.

Ladda ner Aldiko

Använd alltid standardwebbläsaren

För att kunna ladda ner e-böcker från Karlshamns biblioteks webbplats rekommenderas du att använda Androids standardwebbläsare. Denna app symboliseras oftast av en jordglob med texten Internet. (I vissa nya Android-versioner är Chrome standardwebbläsare, till exempel för Sony. Använd då Chrome.)
Obs! Det går inte att använda appen Google.

Sök och låna e-böcker

För att låna e-böcker går du till Karlshamns biblioteks webbplats på din telefon eller surfplatta. Du söker fram e-böcker genom att använda sökrutan på webbplatsen.

Det går även att söka enbart e-böcker. Det gör du i Utökad sökning. Markera E-bok där det står Välj medietyp.

Ladda ner e-bok

För att ladda ner e-boken klickar du på knappen Låna: Ladda ner. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Ladda ner. Klicka på knappen igen för att ladda ner e-boken.

Ibland finns e-boken i mer än ett format: EPUB och PDF. Välj EPUB som passar bättre för bärbara enheter och där texten går att ändra efter behov. PDF lämpar sig särskilt för böcker med många bilder.

När du lånar e-boken bekräftar du att du vill öppna e-boken i Aldiko. Första gången du laddar ner en e-bok kommer du att uppmanas att fylla i uppgifterna för ditt Adobe-ID (e-post och det lösenord som du har valt).

Om du klickar på Låna: Ladda ner, men inte får frågan om hur du vill öppna filen, kan du öppna meddelandepanelen på telefonen eller surfplattan. På telefonen finns den högst upp och på surfplattan nederst till höger. Du ska då kunna se de filer som du har laddat ner. Filnamnet är URL-Link.ascm. Klicka på filen och välj att öppna den med Aldiko.

E-boken finns nu i bokhyllan för Aldiko.

Läsa strömmande e-böcker online

Du kan välja att läsa e-boken online, direkt i webbläsaren. Du behöver då inte Adobe-ID eller några appar.

Du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online.

För att låna e-boken online klickar du på knappen Låna: Läs strömmande. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Läs strömmande. Klicka på knappen igen så öppnas e-boken direkt i en onlineläsare.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

- Bläddra: Tryck i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.

- Meny: Tryck mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.

- Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Lånetid

Lånetiden är vanligtvis 28 dagar. Du behöver inte återlämna e-boken, utan då lånetiden har gått ut slutar filen att fungera. Vill du låna e-boken igen måste du göra ett nytt lån.

 

Språk