Låna och läsa e-böcker på dator eller läsplatta

Vi rekommenderar i första hand att du laddar ner appen Biblio där du både kan läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker.

Om du av någon anledning inte kan använda appen Biblio, finns det andra alternativ.

Låna till dator

På den här sidan lär du dig hur du gör för att låna e-böcker till din dator, såväl PC som Mac.

Skapa Adobe-ID och installera läsprogram

1. Skapa ett Adobe-ID

Skapa ett Adobe-ID

2. Ladda ner programmet Adobe Digital Editions

Ladda ner Adobe Digital Editions

3. Auktorisera Adobe Digital Editions med ditt Adobe-ID.

Sök och låna e-böcker

1. Gå till www.bibliotek.karlshamn.se.

2. Sök fram en e-bok du vill låna genom sökrutan på webbplatsen.

Det går att söka efter enbart e-böcker. Det gör du i Utökad sökning. Markera E-bok där det står Välj medietyp.

Ladda ner e-bok

1. Ladda ner e-boken genom att klicka på knappen Låna: Ladda ner.

2. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Ladda ner. Klicka på knappen igen för att ladda ner e-boken, välj att öppna i Adobe digital editions.

Ibland finns e-boken i mer än ett format: EPUB och PDF, välj i första hand EPUB.

3. För att läsa din e-bok går du till läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator.

Läsa strömmande e-böcker onlineDu kan välja att läsa e-boken online, direkt i webbläsaren. Du behöver då inte Adobe-ID eller några appar.

Du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online.

För att låna e-boken online klickar du på knappen Låna: Läs strömmande. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Läs strömmande. Klicka på knappen igen så öppnas e-boken direkt i en onlineläsare.

Låna till läsplatta

1. Följ stegen för att låna till dator.

2. Därefter ska du föra över e-boken till din läsplatta. Öppna Adobe Digital Editions.

3. Om det behövs, installera din läsplatta på datorn och registrera den i Adobe Digital editions genom att klicka på Authorize device.

Kopiera e-boken till läsplattan

1. Klicka på Borrower i vänsterspalten i Adobe Digital Editions. När du har gjort det ser du de e-böcker som du har lånat.

2. Markera den e-bok som du vill föra över till läsplattan. Håll ner vänster knapp på musen och dra e-boken till ikonen för din läsplatta. E-boken finns nu på din läsplatta.

Lånetid

Lånetiden är 28 dagar, när lånetiden är slut återlämns boken automaiskt. Vill du låna e-boken igen måste du göra ett nytt lån.

Loggar du in på Karlshamns biblioteks webbplats och går till Mina lån kan du se när lånetiden går ut.

För mer information, kontakta Karlshamns Stadsbibliotek, telefon: 0454-812 40, e-post bibliotek.karlshamn@karlshamn.se.