Språkstegen

 

SpråkstegenSpråkstegen

Språkstegen är ett utvecklingsarbete för yngre barns språkutveckling i Blekinge och Kronobergs län. Det är också ett unikt samarbete mellan olika professioner. Bibliotek, BHV, förskola och logopedi arbetar tillsammans för att stärka språk och identitet. Syftet är att stärka föräldrar i deras språkutvecklande roll men även att ge familjer tillgång till böcker, information, och inspiration t ex genom att visa hur man läser och kommunicerar tillsammans med ett barn kring en bok, så kallad dialogläsning.

Som en del i Språkstegen får alla barn boken Knacka på av barnhälsovården vid 8-månadersbesöket. Vid 18-månadersbesöket får barnet ett presentkort på en bok. Boken lämnas ut på folkbiblioteket. 

Vill du läsa mer om Språkstegen kan du göra det här

 

Bokstart

Bokstart är den nationella motsvarigheten till språkstegen och på deras hemsida finner man intressanta och inspirerande artiklar, tips och annat om små barns språk, högläsning med mera.

Surfa gärna in där och ta en titt

 

Informationsmaterial

Här kan man ladda ner (gratis) och beställa informationsmaterial på flera olika språk

 

Föräldrarmötespåsen

Som en del i Språkstegen tillhandahåller biblioteket föräldramöteskassar till förskolorna.

Dessa kassar innehåller bland annat informationsmaterial att kopiera och dela ut till föräldrar, en “guide” som stöd för pedagogerna att prata om läsning för små barn och språkinlärning, ett exemplar av varje bok som alla barn får i gåva av BHV och bibliotek.  Vill ni ha en eller flera kassar till er förskola? Hör då av er till oss. Kontaktuppgifter, se nedan.  

Har du frågor eller funderingar kring Språkstegen kontakta:

Christina Carstens christina.carstens@karlshamn.se

Desirée Håkansson desiree.hakansson@karlshamn.se

 

Språkstegen

 

 

 

 

Språk

Kontakt

Ansvariga

Telefon: 0454-813 49

eller
 
Telefon: 0454-812 44