Strömmande film

Cineasterna - strömmande film

OBS! Från och med den 15 juli kommer vi tillfälligt att pausa Cineasterna. Vi beklagar det här och vi hoppas att det kommer finnas möjlighet att komma igång med tjänsten igen inom en snar framtid.

Låna strömmande film gratis via biblioteket!

Allt du behöver är ditt bibliotekskort och en internetuppkoppling. Du får låna 4 filmer/månad.

Så här gör du för att låna strömmande film gratis via biblioteket:

  1. Starta webbläsaren i din dator, surfplatta eller mobil
  2. Gå till www.cineasterna.se
  3. Välj Karlshamns bibliotek
  4. Välj en film som du vill låna
  5. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod och klicka på Låna film

Frågor och svar

Hur länge kan jag titta på filmen?
Filmen är tillgänglig i 48 timmer efter att du har genomfört ditt lån. Under lånetiden kan du titta på filmen flera gånger om du så önskar.

Kommer systemet att komma ihåg var jag slutade att titta på min senaste film?
Ja, det finns en så kallad återuppta-funktion vilket gör att du kan fortsätta att titta där du slutade. Uppspelningen av filmen startar där du slutade senast förutsatt att du använder dig av samma enhet och webbläsare som du använde dig av när du började titta på filmen. Du måsta ha tittat i minst 10 sekunder på filmen för att återuppta-funktionen ska fungera.

Behöver jag ladda ner en app eller någon plugin till min enhet?
Nej, du använder dig av en vanlig webbläsare och surfar till www.cineasterna.se. Cineasterna är en responsiv webbtjänst. Inga plugins, flashspelare eller speciella webbläsare krävs, bara en internetuppkoppling. För bästa upplevelse så rekommenderar vi webbläsaren Google Chrome. Hur många filmer finns i Cineasterna? Drygt 1700 filmer och utbudet fylls på och uppdateras veckovis.

Hur ofta uppdaterar ni utbudet?
Vi lägger till i snitt fem nya filmer varje vecka. Kan jag favoritmarkera filmer? Ja, klicka på hjärt-symbolen som visas vid filmen för att spara filmen som en favorit. Dina favoritmarkerade filmer hittar du under ”Din profil” (kräver att du har skapat en profil).

Finns det undertexter till era filmer?
Majoriteten av titlarna har svensk text, en del titlar kommer även att ha fler undertexter som tex engelska, norska, finska, danska. Vilka språk som är tillgängliga styrs av respektive filmbolag. Det går dessvärre inte att ändra storleken på undertexterna. Om undertexten inte startar per automatik, klicka på textsymbolen i höger hörn och välj önskat språk (förutsatt att filmen har någon tillhörande undertext).

Fungerar Cineasterna på iPhone och iPad?
Ja, starta webbläsaren Safari (eller annan valfri webbläsare), surfa till www.cineasterna.se. Därefter är det bara att välja film och börja titta.

Fungerar Cineasterna i utlandet?
Ja det fungerar precis som i Sverige.

Kan jag se vilka filmer som jag har lånat?
Ja, under "Din profil" visas dina tidigare lånade filmer (kräver att du har skapat en profil tidigare). Filmer som är aktiva lån, dvs inom 48 timmar, markeras med en guldram runt filmomslaget. Finns Cineasterna tillgängligt på flera språk? Ja, tjänsten finns tillgänglig på svenska och på engelska. Språkvalet kan du göra på startsidan av Cineasterna (SV | ENG).

Hur gör jag för att titta på Chromecast?
För att spela upp din film på en Chromecast krävs att du använder dig av webbläsaren Google Chrome. Den finns att hämta hem gratis via www.google.se/chrome.

Klicka på Cast-knappen som visas efter att du har valt en film och loggat in med ditt lånekortsnummer och pinkod.

Chromecast fungerar för närvarande endast på Android-enheter och datorer med webbläsaren Google Chrome.

Cineasterna på Apple TV
Så här gör du för att spela upp filmerna på din Apple TV.

Börja med att ansluta till samma Wi-FI-nätverk på din iOS-enhet och den enhet som du vill spela upp till via AirPlay. På iOS-enheten sveper du uppåt från skärmens nederkant så att du öppnar Kontrollcenter. I Kontrollcenter sveper du horisontellt så att du hittar skärmen Spelas nu. Ta fram listan över tillgängliga AirPlay-enheter på din iPad och välj den enhet som du vill spela upp till via AirPlay. På din iPhone eller iPod touch trycker du sedan på AirPlay-symbolen för att hitta listan med tillgängliga AirPlay-enheter, och väljer enheten som du vill spela upp till via AirPlay.

Om undertexten inte visas vid uppspelning kan du göra följande. Tryck på symbolen för undertext, välj ”Av” och välj därefter önskad text (tex Svenska). Tryck på ”Klar” och fortsätt din uppspelning av filmen.

Skapa ett användarkonto
För att underlätta för dig som lånar film kan du skapa ett användarkonto, så här gör du; Börja med att välja en film som du vill låna, fyll i ditt lånekortsnummer/personnummer och din pinkod. Därefter får du en fråga om du vill skapa en profil, fyll i uppgifterna och klicka på spara.

Nu är du inloggad på Cineasterna och behöver inte ange ditt lånekortsnummer/personnummer vid varje lånetillfälle.

Din webbläsare kommer att spara informationen under en tid och du kommer inte att behöva logga in vid varje tillfälle. Men om du inte använder tjänsten under en period och återvänder, då loggar du in genom att klicka på "Logga in" och ange ditt användarnamn och lösenord som du angav vid registreringen. Det går inte att logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod när du klickar på "Logga in".

Det är inte ett krav att skapa ett användarkonto på Cineasterna, men det underlättar för dig då du slipper att ange ditt lånekortsnummer/personnummer och pinkod vid varje lånetillfälle.

Språk